2014. február 12., szerda

A műveltség "ára"

Régről ismerem, igaz, csak látásból. A matematika tudományok doktora, nyugdíjas egyetemi professzor. Mellesleg  a szakmában világhírű.
És öreg. Nagyon. És szegény mint a templom egere.
Jobb napokat látott öltönyében lötyög ami még megmaradt testéből. Aprókat lépegetve totyog végig a Vásárcsarnokon. Nagy nap van ma! Olasz napok. Ma ingyen ebéd van a kóstolókból! Tehát ma van mit enni...
Szerényen lépked egyik standtól a másikig, érdeklődik minden felől, csak hogy a szegénység gyalázatát elfedje valamivel. És kóstol. Itt egy kis olivabogyót, ott egy kis szendvicskét, amott egy kis pohárka vörösbort. És társalog. Elméje ma is a régi. Csak biztostűvel összetartott szalmakalapja árulkodó egy kicsit.
Visszahívom, és új szendviccsel kínálom. "Ezt még nem kóstolta bátyám" megszólítással, és kifejezve, hogy kíváncsi vagyok a véleményére.
- Akár amikor ott jártam, ugyanazok az ízek! - mondja lelkesen, najd beszélgetésbe elegyedtünk, s kiderült, hogy a környék több mint harminc városában járt régen, és minden emléke élénken él benne azóta is. Szóbakerült művészet, tudomány, történelem... Csak a politika, és a szegénység nem. Azt most egy kicsit sikerült felednie. Míg újból meg nem éhezik...
Nézem távolodó alakját. Mint egy kérdőjel. És valóban sok kérdés merül fel bennem láttára.
Ezeket most nem részletezem. Gondolom értitek az okát!?

9 megjegyzés:

Töprengő írta...

Most olvastam egy hajléktalanná lett /tett/ művelt emberről, aki korábban újságot szerkesztett, írt, egyetemen tanított, s most az utcán kénytelen élni abban az országban, amely a PR szerint "Jobban teljesít".

márti írta...

Köszönöm!

Vénember írta...

Könnyebb odajutni mint kilábalni belőle. Lefelé ugyanis mindig van segítség...

Vénember írta...

Szívesen márti! :-)

márti írta...

Emlékek sora időzött fel bennem.

Annyira szeretném, ha valahogy máshogy történne. Ha lenne segítség, önzetlen, ha lenne némi józan ész, hogy a világban is el tudjunk igazodni, ha már épp szeretjük a matekot...

Majd csak kitalálok valamit.

márti írta...

ezt meg csak úgy...

"Különc volt, egy igazi csodabogár. Szinte nincstelenül halt meg, mégis a század egyik legjelentősebb feltalálója és lángelméje volt. Legenda rovatunk mai főszereplője nem más, mint a szerb-amerikai fizikus és feltaláló, mérnök és filozófus, a zseni, akiről elnevezték a mágneses indukció SI-mértékegységét: Nikola Tesla (1856 – 1943). Ha most fejcsóválva nézed a monitort, miszerint még életedben nem hallottál erről a fickóról, ne ess kétségbe: nem csak te nem voltál oda a fizikaórákért. Nem jön semmiféle száraz tananyag, csupán egy főhajtás egy zseni előtt. Hogy olvasás helyett inkább mozgóképen vizsgálódnál? Semmi akadálya, ez esetben ajánlom figyelmedbe aTökéletes trükköt, mely remekül szemlélteti Tesla gondolkodásmódját, noha a film nem is feltétlen róla szól. Teslát elsősorban az elektromosság foglalkoztatta, legtöbb kísérlete is erre irányult, noha végzett kutatásokat és fejlesztéseket a gépészettel és a mágnesességgel kapcsolatban is. Élete során közel százötven (egész pontosan 146) szabadalmat jegyeztetett be, melyek közt voltak igen meghatározóak is, s ami Teslával kapcsolatban a leginkább csodálatra méltó, hogy számtalan olyan elképzelése, kutatása és megvalósítása volt, mely hosszú évtizedekkel megelőzte korát. Ha elkezdjük felsorolni a nevéhez fűződő találmányokat és terveket, akkor elképesztő listával találjuk szembe magunkat, ami már-már a hihetetlen határait súrolja. Hisz gondoljunk bele, a múlt század elején tevékenykedett, de az ő nevéhez fűződik többek közt a váltakozóáramú motor, a vezeték nélküli energiatovábbítás (!), a távirányítás, illetve a rádió (!). Kiterjedt kutatást végzett az energiatakarékosság témakörében, többek közt az ő elméjéből pattant ki a kis fogyasztású világításra szolgáló vákuum és gáztöltésű kisülési csövek ötlete, de a téma nagyobb léptékben is foglalkoztatta, jó példa erre a koncentrált napenergia erőmű feltalálása. A zseni azonban leginkább a tudomány talaján érezte otthon magát, a világi dolgokkal állandó problémája akadt (legjobb példa erre az Edisonnal szembeni afférja, ami később egyoldalú ellenségeskedésbe torkollott). Tesla pedig olyannyira nem értett alapdolgokhoz, mint amilyen a pénz, az üzlet, vagy épp az üzleti szektor működése, hogy végül szegényen, kis túlzással élve kisemmizve hunyt el. Ha nem így lett volna, ma már talán máshol tartana a világ, mert Tesla kétségkívül korszakának legnagyobb zsenije volt, akit ha hagynak teljesen kibontakozni, ma előrébb járna a tudomány, de az energiaszektor biztosan. "

Vénember írta...

Hiába! Ez nem az ész dolga. Ezt a pénz vezeti (meg), s az mint tudjuk nem kifejezetten igényli az ész meglétét. Annál inkább a gátlástalanságot.

Vénember írta...

Rengeteget olvastam róla. Szinte mindent amit valaha leírtak. A Tesla tekercs mozgatta meg leginkább a fantáziámat. Azok a "nem anyagi" részecskék melyeknek a terjedéséről semmit sem tudunk, illetve csak azt, hogy hogyan nem... Mint pl. a gondolat, mint ahogy nemrégen talán ezeknek az olvasmányaimnak hatására írtam is. Hatalmas elme volt. Sajnálom, hogy a minden érdekességre tapadó "ezotérikusok" (bár csak a lényegét nem értették a gondolkodásának) szinte kisajátították, s ezzel jelentősen lejáratták a közvélemény előtt. Pedig ő nem fantaszta, hanem TUDÓS volt. Talán az egyik legnagyobb akit a hátán hordott a föld.

Vénember írta...

Talán nincs már sok hátra ahhoz sem, hogy pont ezeknek a kísérleteknek köszönhetően rábukkanunk az "élet" mibenlétére is. Tesla közel járt hozzá. Állítólag tőle függetlenül Einstein is, de ő megrémült attól amire rájött, és félretette.