2014. július 2., szerda

Paleo vagy amit akartok.

Emberek! Ne ragadjuk ki a részleteket az egészből! Főleg ne akkor, amikor valami "nemes" cél érdekében tesszük. Mert a részletek önmagukban félrevezetőek lehetnek.
Mindig rossz érzésem támadt amikor valami "szent cél" érdekében bizonyos csoportok akciókat indítottak. Például a zöldek mindenféle csoportjai amikor figyelemfelkeltés címén hatalmas marhaságokat műveltek. Nem is az nem tetszett amikor bizonyos helyeken tárgyakhoz láncolódtak, vagy járművek elé feküdtek, esetleg bűzbombákkal küzdöttek a bálnahalászat ellen. Bár a módszerek eleve nevetségesek, kicsinyesek, és fölöslegesek voltak, de a legnagyobb bűnük mégis az, hogy látszólag nagy igazságok mentén, a tényleges fontosságokkal nem törődve tették mindezt. Mert hát valljuk be, hogy az úton fekvők csak a meglévő híveiknek tetszően cselekedtek, és minden "normálisan" gondolkodóból pont szándékaikkal ellentétes hatást váltottak ki. Összeszedték őket, és eltávolították a tüntetőket. A bálnákat pedig maximum büdösebb hajókról vadásszák azóta is.
Eleve fölösleges célokért küzdenek ezek a szerencsétlen megtévesztettek. Egyetlen mentségük a jószándék lehetne, de mint tudjuk, a pokolba vezető út mindenképpen a pokolba vezet.
Legújabb hülyesége az emberi pihent agynak a "PALEO" étrend.
Egyre inkább terjedőben van az a tévhit, hogy a kőkorszaki emberek étrendje a mai kor emberét megmentheti mindenféle civilizációs ártalomtól.  És valóban, ha a részleteket nézzük önmagukban, akkor fel lehet állítani mindenféle törvényt ami ezt igazolja. Ne fogyassz tejet! Ne egyél gabonát! Ne egyél hüvelyeseket, mert kilyukasztják a beleidet, és különben is mérgezőek! Hosszan sorolhatnám még, hogy mit ne együnk. De érdekes, hogy a hús, a zsír, a sajt(?) fogyasztása ajánlott, sok zöldség kíséretében. A nézet állításai szerint a kőkorszaki ember ezért nem szenvedett magas vérnyomás, cukorbetegség, kóros elhízás stb. stb. betegségekben.
Ugyanakkor megfeledkeznek a lényegről.
Hol vegyek én manapság pl. mammuthúst? Hogy gyilkoljam le őket egészséges testmozgás kíséretében, ha nem is léteznek? Ha nem fejek meg állatokat, kinek a tejéből készüljön a sajt amit ehetek? Hol éljek, ha nem akarom követni a civilizáció adta lehetőségeket? Hol van erre megfelelő még lakatlan barlang melynek ablakán(!) nem ömlik be a sok benzingőz? Tovább is van, kérdezzek még?
A sok okos megfeledkezik pl. arról, hogy a kőkorszaki ember átlagos életkora jóval alacsonyabb volt mint mai korunk emberéé. Nem értek rá megbetegedni. Mire cukorbetegek lehettek volna szerencsétlenek, addigra rég felfalta őket egy medve, vagy megfagytak, eltették egymást láb alól, vagy egyszerűen csak éhenhaltak.
Engem nem nyugtat meg az a tudat, hogy addig csak egészségesen táplálkoztak...
Kedves PALEO-sok!
Gondolkodjatok!
De ne beszéljetek ZÖLDSÉGEKET!