2014. február 23., vasárnap

Gondos gondozó

Na akkor számoljunk!- kiabálta a gondozónő, és kezébe vette a kütyüt. A néni ráemelte a tekintetét, és megkérdezte: - Kire haragszik kedvesem?
- ?
- Csak mert, hogy kiabál. Az én fülemnek nincs semmi baja.
A gondozónő kicsit még számolt magában, majd nem reagált a kérdésre.
- Volt kétszer három óra. Az ezerkétzázával: hétezerkettő. (Néni azon gondolkodott, hogy szóljon-e, hogy ebből az első alkalom csak a megbeszélés volt, hogy mi lesz a feladata, mit vállal, és mennyiért.)
- Aztán a benzinpénz, az ... és makogott még valami érthetetlent, majd ismét felnézett.
- És még ott van a kilométerpénz is.
A néni erre fölkapta a fejét. - Hát az nem azonos a benzinpénzzel?
- Hová gondol néni? Az a kocsikopás ára. - Nos a néni nem éppen erre gondolt. Arra gondolt, hogy ezzel a gondozónővel nem egymást keresték, az biztos!
- Összesen kilencezer-hatszáz Forint lesz! - Úgy állt fel, hogy a néninek alkalma sem volt további eszmecserére.
- Most, hogy ezt megbeszéltük, majd jövök a pénzért a megbeszélt időben. - mondta a gondozónő, és ment a dolgára.

Hát nem is tudom! Nekem egy ilyen beszélgetés után viszketne a tenyerem. De legalábbis azzal várnám a pénzéért érkező "gondozónőt", hogy:
- Na akkor számoljunk! Volt a kertkapu kilincskopása, a járdahasználat, a lépcső, a padlók stb. kopása. Ott van még az elhasznált villanyáram díja, a porszívó kopása, a zajártalom által okozott nem vagyoni kár, stb.stb.  - Még én is makognék valamit, majd kitenném a pénzt az asztalra:
- Az összesen négyezer-hatszáz Ft. Kilencezer-hatszáz, mínusz a négyezer-hatszáz, az összesen:
ITT VAN AZ ÖTEZRE KEDVESEM, ÉS KÖSZÖNÖM, HOGY ITT JÁRT. MAJD ÉRTESÍTEM, HA SZÜKSÉGEM LESZ A MUNKÁJÁRA.
De a néni nem ilyen. Ő nem vitatkozik, nem harcol. Kilencven fölött az ember már nem olyan harcias. Ő fizet. És talán ez az amit kihasználnak az ilyen odaadó gondozónők.

Tükröm tükröm

Nem szoktam filmajánlót írni. Ez sem az.
De nem bírom magamban tartani a véleményemet róla.
Tegnap együtt néztem meg a Hófehérke Julia Robertses változatát olyan emberekkel, akik maguk is a másság, és a "sérültség" fogalmával élnek együtt. Előrebocsájtom: nekem nagyon tetszett a film. A rengeteg lehúzó, fanyalgó vélemény ellenére.  Olyan fokon agyament, hogy az már szép!
A törpék igazi kisemberek, akik bizony nem a bányában dolgoznak, hanem kőkemény útonállók akik (esélykiegyenlítés) gólyalábon fosztogatják a népet. Zseniálisan! Persze Hófehérkét megismerve a fosztogatás azonnal a nemes célok elérésére koncentrálódik. Amikor éppen nem a fosztogatással vannak elfoglalva, akkor ugyanolyan átlagemberek mint bárki. Mint a valóságban is. Hófehérke tökéletesen jellegtelen személyiség. A királynő zseniális! Sokszor minden smink nélkül, J.R. igazi arcát mutatva, meglepően szimpatikus "öreglány" hatalmas kosztümökben. Szóval olyan formabontó, megosztó a dolog.
Ebben a filmben pont az a jó, hogy a néző nem ér rá a mássággal foglalkozni, vagy ha igen, akkor az pont a pozitív vonásokra tereli a figyelmet.
A történet persze ugyanolyan nyálbafulladóan bugyuta mint az eredeti, de éppen ezért szeretnivaló. Nagyon jó paródia.
Miközben a filmet néztük, figyeltem az arcokat. Mindenki egyformán, önfeledten mulatott. A poénok ültek, az idő múlott, tehát minden a helyére került tegnap délután.

http://www.port.hu/tukrom,_tukrom_mirror_mirror/pls/w/films.film_page?i_film_id=126167