2014. július 3., csütörtök

Közrabszolga mutyi II.

És a fejlemények.
Ahogy vártam:
XY bement a hivatalba. Elmesélte a dolgot. Szörnyülködtek rajta nagyon, együttéreztek vele maximálisan, és megnyugtatták, hogy ez a munkaadó részéről egyoldalú szerződésbontás. Ebből neki semmi hátránya nem lesz, csak sajnos most akkor nincs munkája. Semmit nem szóltak arról, hogy az érvényes szerződés alapján...
Ráadásul elbúcsúztak azzal, hogy ha lesz valami új lehetőség, akkor értesíteni fogják. Most sem kapott írást a történtekről, tehát várható, hogy később majd kap egy papírt arról, hogy mivel Ő BONTOTT SZERZŐDÉST sajnos a jövőben nem áll módjukban segíteni neki.
Visszament hát a munkahelyére a holmijáért, ahol a képviselő "úr" cinikusan megjegyezte:
- Tudtam, hogy maga nem akar dolgozni!
De legalább már nem tegezte!

Közmunka-mutyi. A rabszolgatartás modern módja Magyarországon 2014-ben

X Y értesítést kapott a munkaügyiből, hogy találtak neki megfelelő állást. Boldogan kereste fel a hivatalt, és szóban azonnal meg is egyeztek. Portás lesz abban a középiskolában ahol annak idején tanult. Nem kap túl magas fizetést, de az a Hetvenkilencezer Ft. napi nyolc órai munkáért nem is olyan rossz a semmihez képest. És persze csak egy műszakban, heti öt nap, a hétvégék szabadok, és már a leendő szabadság mennyiségében, idejében is megegyeztek.
Nagy várakozással vette fel a munkát. Két hetet dolgozott, már beilleszkedett, megszokta, megszerette a környezetet amikor utólag megérkezett a szerződés írásos példánya. Elhűlve tapasztalta, hogy ő egy közmunkás. Ugyanazért a munkáért amiért mások Százhúszezer Forintot kapnak, ő csak Ötvenhétezret fog keresni. A munkahelye pedig azonnal megváltozik. Ezt az öltönyös főnök közölte vele. Ezentúl más helyeken kell dolgoznia, három műszakban, napi tizenkét órán át ugyanezért a megalázó "fizetségért" , és ne is álmodjon szabad hétvégékről!
X Y feltett egy kérdést. Válaszul a KÉPVISELŐ ÚR lenézően kérdőre vonta a harmincas éveinek közepét taposó férfit: "Mi van fiam? Még húzod is a szádat? Inkább örülnél, hogy munkát adok!" X Y jólnevelt ember, halkan, tisztességtudóan kérte a főnököt, hogy legyen olyan kedves, ne tegezze. Beszéljen vele ugyanolyan tisztelettel mint ahogyan azt ő tette. Érdekesség, hogy az iskola igazgatónője kezét tördelve mentegetőzött, hogy ő erről az egész dologról semmit sem tudott.
X Y Holnap elmegy a hivatalba, és megkérdezi, hogy ott tudtak-e erről a szokásról, ahogyan a közmunkásokat beszerzik, és kihasználják?

Sajnos előre sejtem a választ. 
Mindez Békéscsabán történt a Kereskedelmi, és Vendéglátóipari 
Szakközépiskolában. 2014. július 2.-án. A főnök országgyűlési képviselő. 
És szerintem rabszolgatartó kisiparos...