2014. március 3., hétfő

Régen volt háború

Úgy látszik, túl régen volt a világháború. Akik még élnek a túlélők közül, már semmi beleszólásuk nincs a világ dolgaiba. Kiöregedtek. És korunk modern világában nem az "öregek tanácsa" a döntő, hanem a fiatal hataloméhes politikusoké. Ők viszont nem tudják tapasztalatból, hogy egy világháborúnak nincs igazi győztese. Csak vesztesek vannak. 

Ma amikor megint minden együtt áll egy újabb világégés kipattanásához, egyáltalán nem mindegy, hogy kinek a kezében van a gyeplő. És nem egy gyeplő van. Van a gazdasági, (ez mozgat mindent) a politikai, (ezt néhány őrült bitorolja) és van a földrajzi, ( nem lehet sokáig tartani egy mongol területet nyolcmillió lakosnak amikor a szomszédban annyian szoronganak, hogy vigyázzállásban alszanak az emberek, és akkor sem rogynak össze. Egyszerűen nincs hozzá elég területük.
Ha az utolsó nagy háború nem olyan régen lett volna, talán minden ország vigyázna, nehogy...
De így, hogy minden "vezető hatalom" úgy akarja a világ újrafelosztását, hogy neki baja sem eshet, így veszélyben vagyunk.
Példázza ezt most legújabban az ukrán- orosz pofozkodás.  A szomszédunkban... És vezetőink nem nyilatkoznak. Kussolnak. Tele zsebbel...
Úgy látszik túl régen volt a világháború...