2015. augusztus 17., hétfő

Szójátékok

A technika ördöge.
Gyakran mondjuk, ha valami "szükségszerűen" elromlik. S ezzel a dolog el is lenne intézve, persze ha van műszaki megoldás a hiba elhárítására.
De feltehetjük kérdésként is: A technika ördög-e?
Igen! Határozottan állítom, hogy ha van ördög, akkor az a technikában teljesedett ki. Be kell látnunk, hogy a technika fejlődésével egyenesen arányos az emberi kapcsolatok romlása, legalábbis nem a megszokott erkölcsök szerinti változása. Lehetne vitatkozni rajta, hogy mi helyes, és mi nem. Hogy ezek a változások természetesek-e, meg, hogy mi a természetes egyáltalán. Jó-e nekünk minden esetben a dolgok "természetes" megváltozása? Miért van a fejlődésnek több iránya, s ki melyiket tartja jónak. Ez persze mindenkinek magánügye. Nem lehetnek a dolgok mindig mindenkinek megfelelőek.
Mostanában pl. sokan emlegetik, hogy "bezzeg amikor még nem volt televízió"... Mert akkor a Zemberek összejártak esténként, vagy hétvégeken, és együtt ütötték el az időt. Ki kártyával, ki romantikával, (értsd: szex) ki túrázással, ki kocsmai bunyóval stb.stb. Mostanára eljutottunk a virtualitásnak olyan szintjére, hogy  kezdünk megcsömörleni. Politikától, szextől, társas együttlétektől, és mindentől egyáltalán. Egyre inkább kívülállóként "élvezzük" az élet eme finomságait. Ülünk a TV előtt, (rágcsálunk valami szart) vagy a laptop előtt, és szeretjük, hogy a technika elhiteti velünk, hogy részesei vagyunk mindannak amit egészséges kapcsolatoknak neveztünk nem is olyan régen.
Persze meglehet, hogy hamarosan már csak homályos emlékek maradnak fenn azokról a tudatlan régi korokban élő "ősemberekről" akik a "természetes kapcsolatokat" még nem is ismerték, mert a technika azt még nem tette nekik lehetővé.
A technika ördög-e?
Igen!
Szeretném is ezért jól pofánvágni. De egy pofátlan (ör)dög!