2014. május 17., szombat

Viharkár?
A napokig tartó szélviharban volt, hogy egész nap nem volt áram édesanyámnál. Nem csak nála, az egész faluban. Egyszer csak megjelentek az elektromos "szakemberek", és minden bejelentés nélkül "dolgozni" kezdtek. A ház melletti fenyőfasort végig lenyírták az aljától a tetejéig egyoldalasan, pedig a vezeték közelében csak egy fa állt, azt pedig évekkel ezelőtt már megszabadítottuk a csúcsától. Az igazsághoz tartozik még, hogy az áramszünetet nem ezek a fák okozták, és az is, hogy az elmúlt évben a "cég" szolgalmi jogot vezettetett a tulajdoni lapra a földhivatalnál, így a mostani eljárásuk "jogszerű" volt.  Az nem számít, hogy fölösleges, hogy ezzel károkat okoztak, az sem volt nekik fontos, hogy a rengeteg nyesedéket óriási halomban hátrahagyták... Úgy látszik, ezekre a dolgokra is kiterjed a szolgalmi jog. Bármikor bemehetnek az udvarba, és tönkretehetnek bármit ami azon a területen van ami a légvezeték négyméteres sávjában áll. 

Inkább cserélnék ki a légvezetéket szigeteltre, vagy földkábelre. De nem. Az nekik sokba kerülne. 
Ez meg a tulajdonosoknak, de az ma Magyarországon senkit nem érdekel. 
Szomorú vagyok. Ezeket a fákat tizenhat évesen ültettem együtt a szüleimmel. Levágtak egy nagy darabot a múltamból, és a jövőben ahányszor ránézek, elszorul a szívem.

4 megjegyzés:

Kincse írta...

Szomorú következménye van az érzéketlen karbantartók munkájának, ráadásul a fenyők nem nőnek gyorsan.

Vénember írta...

Ha a vezeték köztelében vágnak, azt megértem. De miért kellett minden fát a földtől a tetejéig így elrondítani? Most úgy néz ki a kert, és a ház, mint ha tűzvész után lennénk. Ráadásul a drótkerítésre dobálták rá...

natimama írta...

Barbárok! (majdnem azt írtam, állatok, de az összehasonlítás sértené az állatokat)

Olyan düh tud úrrá lenni rajtam egy ilyen látványtól/hírtől, hogy fuldoklom. A tehetetlenségtől.
Miközben olvastam, és néztem a képeket, az jutott eszembe, hogy a barbárokat is meg kéne kicsit nyirbálni... (vagy akkor én is barbár lennék?)

Vénember írta...

Édesanyám azóta is gyakran csak üldögél, és sóhajtozik. Én meg nyelem a mérgemet. Az önkormányzattól kijött egy fiatalember megnézni a "művet". Azzal ment el, hogy nem azokat kellene börtönbe citálni akik egy cseresznyefáról szednek néhány kiló gyümölcsöt, hanem azokat akik így tesznek tönkre fákat, udvarokat. (CSAK HALKAN JEGYZEM ITT MEG: ÉS EMBEREKET...)