2014. február 20., csütörtök

"Mű"korcsolya

Csak nem tudok napirendre térni a "műkorcsolya" mint sport fölött. Ráadásul olimpiai sportágak között..
Valamikor a görögök az élet területéről válogatták össze azokat a tevékenységeket amikben megméretkezhettek, összemérhették tudásukat. És ez a tudás nem csak a fizikai tudást jelentette, mert például "sportág" volt a művészet, költészet is a birkózás, futás, és a többi képességpróba között. Mondom: az élet területéről... De milyen életszerű kép jut eszembe mondjuk a műkorcsolya láttán?
(Azt már meg sem merem kérdezni, hogy milyen az igazi ha ez a MŰ?)

Tehát munkába indul az a fejletlenmelletlen leányka egy hideg téli reggelen (és nyáron?) Beöltözik hát egy bugyinak sem nevezhető tangába, egy pólóba, vagy hálóingbe, teletűzdeli a kompozíciót strasszokkal, rafinált kesztyűt is húz hozzá ami könyéken felül is takar valamelyest, majd előbb felcsatolja a korcsolyáját, majd arra ráhúz egy harisnyát (mint a Superman aki kívül hordja a gatyát) s ettől olyanná válik a látvány, mint ha egy hattyú közeledne muraközi csüddel vizilólábakon. Ezután kitárja a bejárati ajtót amit ebben az esetben kijáratiként fog használni, kezeit az égnek emeli, felnéz, nagyot sóhajt mint aki szerelmes a folyosó mennyezetébe, aztán halk, majd egyre erősödő, a jelenséghez egyáltalán nem illő kísérőzene mellett kilép az útra, (akarom mondani jégre) és munkába siet. Minden lámpaoszlopot megkerül, ahol azt már kitörte egy autó ott piruettet csinál, a gyalogátkelőknél dupla, majd tripla Axeleket, Salhoffokat, és fene tudja miket nem ugrik.  Majd mikor felkel, leporolja a bugyikáját, s eleinte zavartan, majd egyre magabiztosabban folytatja útját. Nem akarom részletezni, de ennek az élettől ellesett pillanatnak a főnöke vet véget azzal, hogy a nyakába ugrik, öleli-csókolja, és együtt várják az óriásplakátokon megjelenő pontszámokat lihegve, boldogan. De a pontszámok nem akarnak megjelenni. Ott csak a C.Ö.F. hirdetése látható amint egy hosszú nyelvet tesznek éppen a király feneke alá, hogy az meg ne fázzon ebben a hideg téli időben a nagy mutatvány csodálása közben.  És akkor a király feláll, majd néhányszor elegánsan összeüti a tenyerét, mire kitör az ováció, mindenki tombolva ünnepli a fejletlenmelletlen leánykát, és annak felejthetetlen teljesítményét.
Nos körülbelül ekkora csodának kellett valahol valamikor történnie, hogy ez a hétköznapi tevékenység bekerült az olimpiai számok közé.
De erős a gyanúm, hogy ez már nem a görögök bűne.

23 megjegyzés:

Katalin írta...

jó írás:))))))

Vénember írta...

Köszi!

pipulka írta...

Én gyerekkoromtól fogva nagyon szeretem nézni a műkorcsolyát. Ez egy családi program volt, vagy mi. És a környezetemben mindenki szerette.
Nemrég egy barátnőm megkért, hogy este vigyázzak az ikreikre, míg ők a zenekarukkal próbálnak, s miután a fiúcskák lefeküdtek, jobb híján néztem a tv-t, amit amúgy úgyse látok. Majdnem felugrottam örömömben, mert épp korcsolya ment. Hát most is szájtátva, csillogó szemmel néztem, mint gyerekkoromban.
Én határozottan sportnak látom, nem is akármilyen könnyűnek.
Tulajdonképp az ifjú művészi tornások is fejletlenmelletlenek. De nagy a gyanúm, hogy a kosárlabdázók, vagy az úszók is így vannak ezzel Lehet, hogy az se sport? De ahogy felnőnek, valahogy a cickóik is megnagyobbodnak. Ki érti ezt? Lehet a sport teszi? Vagy csak egyszerűen nőnek a kamaszlánykák? Talán akkor kéne kezdeniük az ipart, mikor már 90 D-s melltartót hordanak? Hmm...mennyi kérdés. :-))

Vénember írta...

Hm! Nagyon érdekes felvetések. Először is, nem vitatom a nehézségét. Meg azt sem, hogy sport. (Bár ha a nehézségtől lesz sport valami, akkor az a Guinness rekord amit jégtáncosok figurái alapján alkottak meg művészien a szexiparban, az is sport? Mehet az olimpiára is hamarosan? http://www.thefrisky.com/2013-11-29/15-amazing-guinness-world-records-set-in-2014/ ) Azt vitatom, hogy a "sport" sikeréért feláldozzák a gyereklányok fiatalságát. Olyan terhelésnek teszik ki Őket ami egész életükre káros hatással van. Ugyanakkor röhelyes dolog nőnek nevezni őket. Olimpia. Nem erről kellene szólnia. Ma már iparág lett a gyerekek "sikerre nevelése" mindenáron. Nem szeretem. Ezeknek a kislányoknak még a gyerekszobában kellene babázniuk rózsaszín falak között szerintem. Vagy találják ki a gyermekolimpiát!
A transzvesztitáknak öltöztetett korcsolyás fiúkról meg már írtam. Nem akarom ismételni magamat.
Amúgy az én gyermekkoromban is nagy szó volt a korcsolya világbajnokság közvetítése. Nem voltak még színes televíziók. Fekete-fehér sem minden lakásban. Mi is a szomszédba jártunk TV-t nézni, és nagy élvezettel figyeltük a jégpálya szélén toporgó, fejük fölött táblácskákat tartó pontozókat, miközben a szpíker a ruhák színét mesélte a nézőknek. Bár megjegyzem, nekem már akkor is az tetszett, ha fenéken csúsztak... De hát én rossz vagyok mint tudjuk. :-)

(Egyébként: De jó, hogy itt vagy! :-) )

Unknown írta...

Érteni én sem értem, de elmagyarázom...
Az 1980-as évek elejéig Duna TV-k volt. Akkoriban az egy Orion csöves ( elektron és katódsugár ) készüléket jelentett és nem csatornát. Egy tucat csatornája volt, de csak a kékesi adó jött rajta. Természetesen fekete-fehér volt. Illetve pácolt, de csak a kávája. Minden bekapcsolásakor fényesen bizonyította, hogy a hang gyorsabban terjed, mint a kép: bemelegedés után először a hang kezdett szólni, utána a kép.
Na'szóval édesanyám csodálattal csüngött a jégtánc közvetítéseken. Persze a ruhák... És akkor a riporter mondta: "Halványtürkiz szoknyácska felett kaseli barna felső, a fiú krappbíbor szerelésben." És akkor hozzáképzelte a sötétebb szürkéhez és a világosabb szürkéhez a színeket.
1981-ben új készüléket vettünk: Colorion, attól kezdve büszkén kontrázott a riporterre: "Látjuk!"
Azóta lett nagyobb is, távirányítós is, kábel is. Négy éve már, hogy az utolsó is elromlott. Talán úgy gondolja, látott már mindent ( egyre inkább igazat adok neki ), most rádiót hallgat és olvas.

Vénember írta...

Na azt én is kipróbálnám! Jégtáncot olvasni... :-)

Névtelen írta...

Emlékezetem szerint a görögök anno nem is rendeztek téli olimpiai játékokat.
stali

chanson írta...

Még nagyon sok sportágat kivennék... Nem is értem, némelyik mit keres az olimpiai sportágak között.

Vénember írta...

Jönnek a kommentek sorra. Érdekes módon a legtöbb e-mailben... De nagyon érdekesek. Felvilágosítottak arról, (többek között) hogy kezdetben egészen más nézetek uralkodtak. Pl. normálisnak számított, hogy a győztes a nézők közül bárkit (!) kiválaszthatott magának aznap éjszakára, hogy ne fázzon a lába. Ennyit talán a koris "fiúk" öltözékének stílszerűségéről.
Aztán persze kaptam visszajelzéseket melyek a saját szellemi teljesítményemet voltak hivatva minősíteni, de ez így van rendben. Ez (is) a kommentek feladata. Életben tartani az éberséget... :-)

Vénember írta...

Erre azt a választ adta egy titkolódzós kommentelő,: "Nehogy má te döntsd el, hogy mi legyen az olimpiába!"
Itt most nem tudom, hogy kinek válaszolt a kedves. :-)

Vénember írta...

Egyszer (?) meggondolatlanul leírtam a véleményemet az operett mint "zenei" műfaj fontosságáról. Nagyon megbántottam akkor egy kedves rokonomat akinek éppen ez volt a fő csapásirány lévén ünnepelt díva. Azóta nem hasonlítom az ilyen "fontos" dolgokat mint ez is a férfiak mellbimbójához, pedig annak sincs sok értelme. De ha már itt tartunk, alapítani kellene például egy olyan sportágat aminek a lényege az lenne, hogy hegymászó szerelésben kellene csüngeni egy magas fix pontról lefelé, és ott cirkuszi akrobata mutatványokat produkálni, művészies mozdulatokkal tarkítva persze. És követelni kellene, hogy ezt a sportágat is felvegyék "a olimpiába". És ezt is szubjektíve lehetne pontozni, hogy "részre lehessen hajlani" mindig az éppen rendező ország versenyzőjét segítve ezzel.

chanson írta...

Nem is írtam olyat, hogy majd én eldöntöm, de attól még nem kell helyeselnem, hogy ott van... Szerintem ilyet te sem írtál. :-)

PN írta...

ezjóó, aki eddig fanyalgott, az most biztosan megszereti a műkorcsolyát:)))

pipulka írta...

Na hát ha örülsz, akkor már megérte hozzászólnom.
Amúgy szerintem az is ugyanolyan tönkretétel, hogy a felnőtt sportolónőket a 70-es években telenyomták mindennel, hogy úgy néztek ki, mint a férfiak.
Vagy vajon manapság miért halnak meg hirtelen fiatal életerős sportolók?
Igaziból azt nem értettem, miért a korcsolyára vagy ennyire kiélezve. A többi sportban ugyanúgy megy a fiatalok tönkretétele.
De lehet nemet mondani is.
Volt egy tanárom, mikor sportoktatói tanfolyamra jártam, aki mesélte, hogy marhára szeretett futni, és nagyon erre készült, jól is ment neki. Nagyon klassz eredményeket ért el, és mondta az edzőjének, gyerünk, nyomjuk, tovább, tovább, mire az edző ránézett és azt válaszolta: Fiam, innentől tovább már szer nélkül nem megy.
No akkor fejezte be az ígéretes pályafutását tanárom.
Szóval lehet választani. Nem kötelező sem az uszodában, sem a jégen tölteni a gyerekkort, Ehhez kell legyen már azokban a gyereklányokban is valami fanatizmus, rájuk erőszakolni úgyse tudja senki, ha ők nem éreznek valamiféle indíttatást, becsvágyat, na majd én megmutatom kivagyok-ot.

A gyerekek sikerre nevelését amúgy én is rühellem. Hogy már egy sima általános iskolában is szinte versenyistálló van. Jójó, a sportban esetleg érthető, no de egy közepes képességű gyereket minek kell kitenni minden nyavajának, azt igazán nem értem. Attól még mert nem teljesít maximumon, lehet belőle egy marha jó kőműves vagy asztalos, vagy vízvezetékszerelő. (úgyis kihalófélben lévő szakmám mindahány, ebben a diplomát mindenáron világban)

Amúgy csak kíváncsiságból kérdem, hogy akkor te tulajdonképp nem szeretnéd, ha bármiféle dologgal bővítenék az olimpiát, ami a görögöknél anno nem szerepelt?

Vénember írta...

Ennyire rossz a memóriád? :-) Én már lassan arra sem emlékszem, hogy mire emlékszem...

Vénember írta...

Jól látod a dolgot. Én annak örülnék, ha valódi sportokkal töltenék fel. Persze lehet vitatkozni, hogy kinek mi a valódi, de egy jogászcsapat biztosan meg tudná jól fogalmazni, hogy mi a definíciója a "valódi" sportoknak. Mindenképpen az életből ellesett dolgokra gondolok. Pl. az északi országokban nagy múltja van a csatornákon, tavakon való korcsolyás közlekedésnek. Tehát a gyorskorcsolya ilyen. A csapatjátékokat mindenképpen felvenném, mert hiszen a közösség építése az egyik fő célja az olimpiának. (újkori) az ész nélküli teljesítménycentrikus sportokat valahogyan vissza kellene szorítani ésszerűbe. Pl. a futó szerek nélkül ugyanolyan teljesítményre legyen képes mint azzal. Ez jól kigondolt szabályokkal talán el lehetne érni. És akkor okafogyottá válna a szerhasználat. legyen olyan feltétele a dolognak ami hátrányos arra nézve aki szereket használ. Pl. a kisebb izomzatú több pontot kapna pl. És még sok ötletem van, de mindenképpen "felnőttkorhoz" kötném a részvételt. Az én unokám pl. sportgimnasztikázik. Amikor edzésre megy táncnak veszi a dolgot. Nagyon tehetséges, de a szülei semmiképpen nem akarnak belőle élsportolót "csinálni". És ez így helyes! Ők már tisztában vannak ennek a veszélyeivel. Baráti körükben van többszörös olimpiai bajnok. Látják a következményeket.
Szóval nem hogy nem szeretném bővíteni, sőt! De nagy odafigyeléssel. Konszenzus alapján, és azzal a régi céllal, hogy a nemzetek közötti barátságon legyen a hangsúly, és ne az egyéni teljesítmény növelésén akár életek árán is.
(Bocsi a szájmenésért!)

Névtelen írta...

Senilis senili gaudet...
Jól van, no, bízom én a kölcsönösségben!
stali

a kerülő írta...

Vénemberkém , az alábbi kommentet Hajnalfürdőnél írtam ,de lektorálta ,és nem jelentette meg.
No szóval:
A tisztességes erdőkerülők nevében írom.Ha valaki ismeri a /...---.../jelet az még nem biztos ,hogy távírász. Hasonlatosképpen ha valaki fogott néhányszor a kezébe vadászpuskát, attól ő még nem erdőkerülő,legfeljebb (kocaavadász vagy puskás ember).Részeg Szamár írta meg ezt nagyszerűen, majd kikeresem talán egyszer azt a profi írást.Tehát ,légyszíves kövesd meg a tisztességes kerülőket .Az ilyen önmagukat erdei embernek tituláló városicsibészeket hagyjuk meg a természetcsodálók kategóriában ,az is szép kifejezés.Elnézést ha egy kicsit göcsörtös és faragatlan voltam.
Üdv: a kerülő

Vénember írta...

Szasz kerülőkém! Egyre jobb a stílusod. Már-már pont olyan mint Szamárkáé amikor részeg szegény. Bár ő a lektort és a moderátort max. direkt akarattal keverné csak össze, lévén egy piás kiadvány tulajdonosa, s mint ilyen is szakmabeli. Minden vonalon. ( Egyébként a stílusának magam is nagy kedvelője vagyok, csak a tartalommal nem mindig értek egyet. Mint pl. ezzel sem. De ez nem számít.)
Én ezt az S O S jeles mondókát a női nemi szerv, és a nőgyógyász viszonylatában ismertem, de ez is jó! Sőt! ez még nem is olyan "ízléstelen".
Az már viszont igen, hogy már megint szemétládának nézed a blogomat, és ilyen megjegyzésekkel tarkítod. Bár ki tudja!? Lehet, hogy pont ezzel emeled már megint a népszerűségét, amiért kifejezetten hálás vagyok. (Csak nehogy ezt se értsd, és majd egyszer számonkérd rajtam a beígért hálást, mert arról szó sem volt, van, lesz!) Ezzel a kis örökérvényűddel kíváncsivá tettél. Ha legközelebb bármelyik blogból kiakolbólítanak már megint nagyon helyesen, akkor kinek a blogját akarod névtelenül, gyáva, jellemtelen, sunyi stb.stb.stb módon összerondítani? Megkíméllek! Nem kell keresned! Ide bármikor jöhetsz! Nálam itthon vagy mindig. Mint ahogyan azt már mondtam is Neked kedves kerge-rülgető!
Valóban tetszik a stílusod. A tartalom nálad úgysem számít...
Örülök, hogy itt jártál!

k írta...

a lektor és a moderátor majdnem ugyanaz

leki:szerkesztő; könyvkiadó vállalat, színház, rádió stb munkatársa, aki a kéziratokat elbírálja, esetleg kiadásra, előadásra előkészít

modi:az a személy, aki útmutatást nyújt, valamint irányítja egy közösség beszélgetését

fogadjunk ,hogy Te pedig dramaturg voltál vagy valami ilyesmi

különben már százszor elhatároztam ,hogy elhagyom ezt a blogkört ,de valami mágnesként visszahúz ide
úgy látszik mégvalami dolgom van itten

az egyik tanárom mondta amikor játszottam a középiskolás iskolai csapatban ,hogy nem jól játszom ,de nagyon jó romboló vagyok
ezért tudott akkor főleg győzni a csapatunk mert szétromboltam az ellenfél támadásait

persze ennek akkor nem örültem ,de hát a meccset már akkor sem szépségra játszották hanem győzelemre

igaz a mi játékunk szép volt ,csak az ellenfélé volt csúnya ,mert nem hagytam őket szépen játszani
no jó majd mérséklem magam ebben a blogkörben
jó?

73 / OM

Vénember írta...

Maradj nyugodtan! Itt nem támad senki. Szeretjük a békét.

k írta...

A mű-kori a nézettségéért olimpiai szám ,felmérések szerint egyre több a pedofil hajlamú néző akik jelentősen növelik a nézettségi mutatókat. Lehet ,hogy ezek egyben "takart jégkorongozók"(érted?) is.
Vicc: -Mi a különbség a pedagógus és a pedofil között?
-??
-A pedofil szereti a gyerekeket...

Ice írta...

Én már 4 éve műkorcsolyázok, és nem hagyom annyiban, hogy ilyen emberek bemocskolják ezt a sportot. Mert ez egy sport, és merem állítani, vogy a cikk írója nagyon téved, hiszen nem tudja, hogy mennyi munka van egy 3 perces előadásban. Nem beszélve a sok erőnléti edzésről, balett órákról, és még sorolhatnám. Biztosan tudom, hogy a cikk írója ezt nem tudná végig csinálni. Mellesleg, ha egy ilyen cikket írnék, utánanéznék, hogy miért pont MŰkorcsolya, mert nem azért,mert nem igazi. Hanem mert az angol neve Figure skating, ami szép magyar fordításban annyit jelent, hogy művészi korcsolya. Ezért mű.