2014. március 3., hétfő

Régen volt háború

Úgy látszik, túl régen volt a világháború. Akik még élnek a túlélők közül, már semmi beleszólásuk nincs a világ dolgaiba. Kiöregedtek. És korunk modern világában nem az "öregek tanácsa" a döntő, hanem a fiatal hataloméhes politikusoké. Ők viszont nem tudják tapasztalatból, hogy egy világháborúnak nincs igazi győztese. Csak vesztesek vannak. 

Ma amikor megint minden együtt áll egy újabb világégés kipattanásához, egyáltalán nem mindegy, hogy kinek a kezében van a gyeplő. És nem egy gyeplő van. Van a gazdasági, (ez mozgat mindent) a politikai, (ezt néhány őrült bitorolja) és van a földrajzi, ( nem lehet sokáig tartani egy mongol területet nyolcmillió lakosnak amikor a szomszédban annyian szoronganak, hogy vigyázzállásban alszanak az emberek, és akkor sem rogynak össze. Egyszerűen nincs hozzá elég területük.
Ha az utolsó nagy háború nem olyan régen lett volna, talán minden ország vigyázna, nehogy...
De így, hogy minden "vezető hatalom" úgy akarja a világ újrafelosztását, hogy neki baja sem eshet, így veszélyben vagyunk.
Példázza ezt most legújabban az ukrán- orosz pofozkodás.  A szomszédunkban... És vezetőink nem nyilatkoznak. Kussolnak. Tele zsebbel...
Úgy látszik túl régen volt a világháború...

14 megjegyzés:

Györgyi írta...

Fájóan igazak a szavaid. Az ember semmiből sem tanul.

Unknown írta...

Homo animal.
Az evolúció törvénye erősebb, mint a felvilágosodás eszméi.
Az evolúciónak nem része az igazságosság. Egyszerűen így működik a Gaia.
Akinek nem tetszik más tette vagy mulasztása, tegyen ellene. Az is a Gaia része.
Egyébként dühös vagyok, például azért, mert egy ( egy? sok! ) őrült miatt nagyapám Kocsetovka mellett, valahol a Don-kanyarban maradt.

Vénember írta...


Ez most a legjobb ürügy a feszültségkeltésre, s ezzel együtt a nagyhatalmak céljainak elérésére. Legalábbis ezt gondolják ők. USA máris "segíteni" akar. Kína szinte azonnal megfenyegette az USA-t, hogy ha bele mer avatkozni, akkor azonnali hatállyal kéri az amerikai államadósságok megfizetését ARANYBAN! Persze. Mert tudja, hogy nincs nekik annyi. De az oroszok is fenyegetőznek, hogy ha valaki bele mer avatkozni... Mi lesz ebből? Mert, hogy mi lehet azt tudjuk. Amikor hónapokkal ezelőtt írtam erről, akkor még sokan fantasztának gondoltak. Én is reméltem, hogy megmarad a dolog abban a kategóriában. Most nem jól érzem magam. De ez nem egészségügyi probléma.

Balogh Tibor írta...

Reális a gondolat meneted.
Remélhetőleg a racionalitás fog dönteni érzelmek helyett!

pipulka írta...

És nem tehetünk ellene semmit......aminek meg kell lenni, meg lesz.

chanson írta...

Régen volt... de lesz még.

hajnalfürdő írta...

Én hiszem, hogy nem lesz.

Névtelen írta...

Drága Tibor, mikor engedtünk teret a józan észnek?
Az állatvilág legkevésbé tanulékony egyede az ember.
stali

Vénember írta...

Na ugyanez a problémám a hitből szavazókkal is! Mindig a vágyaik szerint szavaznak, mert azt képzelik, hogy azzal jobbak lesznek. Pedig nem. A világ ugyanúgy megy tovább a maga útján ha ők áltatják is magukat sajnos.

Vénember írta...

Ez a realitás. Csak sürgetni nem kellene.

Vénember írta...

A mkéntje, és ideje nem mindegy. Na meg a helye sem igazán.

Vénember írta...

Stalinál a pont...

márti írta...

Hogy a harmadik világháború a kompjútervilág és a vírusaik harca lesz-e, nem tudni, de hogy a negyediket kövekkel és botokkal vívják, az tuti.

Nem tudom ki mondta, de hátborzongató.
Nem is viccelődnék tovább hát ezzel - még emlegetésszintes sem - tovább.

Stali, jaj. De igaz.

pipulka írta...

De ezeket sem befolyásolhatjuk. Ha még a mi időnkben lesz, akkor sem.
De a központ Izrael lesz, ennyi bizonyos.