2014. február 23., vasárnap

Gondos gondozó

Na akkor számoljunk!- kiabálta a gondozónő, és kezébe vette a kütyüt. A néni ráemelte a tekintetét, és megkérdezte: - Kire haragszik kedvesem?
- ?
- Csak mert, hogy kiabál. Az én fülemnek nincs semmi baja.
A gondozónő kicsit még számolt magában, majd nem reagált a kérdésre.
- Volt kétszer három óra. Az ezerkétzázával: hétezerkettő. (Néni azon gondolkodott, hogy szóljon-e, hogy ebből az első alkalom csak a megbeszélés volt, hogy mi lesz a feladata, mit vállal, és mennyiért.)
- Aztán a benzinpénz, az ... és makogott még valami érthetetlent, majd ismét felnézett.
- És még ott van a kilométerpénz is.
A néni erre fölkapta a fejét. - Hát az nem azonos a benzinpénzzel?
- Hová gondol néni? Az a kocsikopás ára. - Nos a néni nem éppen erre gondolt. Arra gondolt, hogy ezzel a gondozónővel nem egymást keresték, az biztos!
- Összesen kilencezer-hatszáz Forint lesz! - Úgy állt fel, hogy a néninek alkalma sem volt további eszmecserére.
- Most, hogy ezt megbeszéltük, majd jövök a pénzért a megbeszélt időben. - mondta a gondozónő, és ment a dolgára.

Hát nem is tudom! Nekem egy ilyen beszélgetés után viszketne a tenyerem. De legalábbis azzal várnám a pénzéért érkező "gondozónőt", hogy:
- Na akkor számoljunk! Volt a kertkapu kilincskopása, a járdahasználat, a lépcső, a padlók stb. kopása. Ott van még az elhasznált villanyáram díja, a porszívó kopása, a zajártalom által okozott nem vagyoni kár, stb.stb.  - Még én is makognék valamit, majd kitenném a pénzt az asztalra:
- Az összesen négyezer-hatszáz Ft. Kilencezer-hatszáz, mínusz a négyezer-hatszáz, az összesen:
ITT VAN AZ ÖTEZRE KEDVESEM, ÉS KÖSZÖNÖM, HOGY ITT JÁRT. MAJD ÉRTESÍTEM, HA SZÜKSÉGEM LESZ A MUNKÁJÁRA.
De a néni nem ilyen. Ő nem vitatkozik, nem harcol. Kilencven fölött az ember már nem olyan harcias. Ő fizet. És talán ez az amit kihasználnak az ilyen odaadó gondozónők.

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Azt a befőttet, amit a spajzból, a csirkemellet, amit a fagyasztóból, a merőkanalat, amit a konyhából lopott, majd legközelebb kell levonni.

Vénember írta...

Nem volt rá ideje. Porszívózott. Hat négyzetmétert.

Unknown írta...

3 óra alatt? Alapos...

Vénember írta...

Hát nem mondhatnám. Mert az ágyakat el sem mozdította, és a szőnyeget sem akarta felemelni. Azt mondta, elég erős a porszívó...

Vénember írta...

Minden tiszteletem az igazi házigondozóké, és bejárónőké, de azt üzenem, hogy tanuljanak, mert sosem lesznek gazdagok!

pipulka írta...

Ez miféle gondozónő???
Nem tudom valós-e a történet, de igényeljen a néni a hivatalnál rendes házigondozót, nem maszekot. Minden településen kötelező szolgáltatás, akár a szociális étkeztetés biztosítása. Nálunk az öregecskék óránként 55, azaz ötvenöt ft-ot fizetnek mindezért. Ez ugyan településenként változó, de máshol se 1200!!! No nem a gondozónőnek adja, az megkapja a maga jól megérdemelt minimálbéres fizetését, amin bizony valóban nem fog meggazdagodni. Legalábbis nekem az összes gondozottamnál kevesebb a jövedelmem, még a legkevesebb nyugdíjjal rendelkezősnél is.
Szóval üzenem a néninek: sürgősen érdeklődjön a hivatalnál és kérje a hivatalos házigondozást!

Vénember írta...

A történet szóról szóra igaz. És még nem is a teljes... Szomorú, de ilyen is van. Sajnos nem csak olyan gondozónők vannak mint "egyesek"!
Köszönöm a tanácsot, de a helyi sajátosságok miatt ez most nem kivitelezhető. Éppen ezért keresett magán gondozónőt. De van megoldás. Csak leírtam, mert felháborítónak találtam a dolgot.

pipulka írta...

Hát akkor tényleg szomorú, ha igaz. No persze nem kell messzire menni, az orvosok is kaszálnak a nyugdíjasokból. Mindig pörölök az enyéimmel, hogy minek adnak pénzt csak azért, hogy felírja a szokásos gyógyszereiket. Az a dolga.

Vénember írta...

Na én rendhagyó beteg vagyok, mert mindig adok ajándékot a nővéreknek, műtősöknek, altatósoknak, takarítónőknek stb. ha kórházban vagyok, de orvosnak még csak egyszer adtam, de azt nagyon megérdemelte! A háziorvosom meg az unokahúgom, és ő nem fogad el semmit. Neki a rendelő büféjében fizetek elő rendszeresen névtelenül. Aztán amikor fizetni akar, közlik, hogy "már fizetve"
Ha elfogy a keret, akkor feltöltöm újra. Rengeteg orvos rokonom, és barátom van. Ők jót nevetnek ezen, de tetszik nekik.