2014. július 2., szerda

Paleo vagy amit akartok.

Emberek! Ne ragadjuk ki a részleteket az egészből! Főleg ne akkor, amikor valami "nemes" cél érdekében tesszük. Mert a részletek önmagukban félrevezetőek lehetnek.
Mindig rossz érzésem támadt amikor valami "szent cél" érdekében bizonyos csoportok akciókat indítottak. Például a zöldek mindenféle csoportjai amikor figyelemfelkeltés címén hatalmas marhaságokat műveltek. Nem is az nem tetszett amikor bizonyos helyeken tárgyakhoz láncolódtak, vagy járművek elé feküdtek, esetleg bűzbombákkal küzdöttek a bálnahalászat ellen. Bár a módszerek eleve nevetségesek, kicsinyesek, és fölöslegesek voltak, de a legnagyobb bűnük mégis az, hogy látszólag nagy igazságok mentén, a tényleges fontosságokkal nem törődve tették mindezt. Mert hát valljuk be, hogy az úton fekvők csak a meglévő híveiknek tetszően cselekedtek, és minden "normálisan" gondolkodóból pont szándékaikkal ellentétes hatást váltottak ki. Összeszedték őket, és eltávolították a tüntetőket. A bálnákat pedig maximum büdösebb hajókról vadásszák azóta is.
Eleve fölösleges célokért küzdenek ezek a szerencsétlen megtévesztettek. Egyetlen mentségük a jószándék lehetne, de mint tudjuk, a pokolba vezető út mindenképpen a pokolba vezet.
Legújabb hülyesége az emberi pihent agynak a "PALEO" étrend.
Egyre inkább terjedőben van az a tévhit, hogy a kőkorszaki emberek étrendje a mai kor emberét megmentheti mindenféle civilizációs ártalomtól.  És valóban, ha a részleteket nézzük önmagukban, akkor fel lehet állítani mindenféle törvényt ami ezt igazolja. Ne fogyassz tejet! Ne egyél gabonát! Ne egyél hüvelyeseket, mert kilyukasztják a beleidet, és különben is mérgezőek! Hosszan sorolhatnám még, hogy mit ne együnk. De érdekes, hogy a hús, a zsír, a sajt(?) fogyasztása ajánlott, sok zöldség kíséretében. A nézet állításai szerint a kőkorszaki ember ezért nem szenvedett magas vérnyomás, cukorbetegség, kóros elhízás stb. stb. betegségekben.
Ugyanakkor megfeledkeznek a lényegről.
Hol vegyek én manapság pl. mammuthúst? Hogy gyilkoljam le őket egészséges testmozgás kíséretében, ha nem is léteznek? Ha nem fejek meg állatokat, kinek a tejéből készüljön a sajt amit ehetek? Hol éljek, ha nem akarom követni a civilizáció adta lehetőségeket? Hol van erre megfelelő még lakatlan barlang melynek ablakán(!) nem ömlik be a sok benzingőz? Tovább is van, kérdezzek még?
A sok okos megfeledkezik pl. arról, hogy a kőkorszaki ember átlagos életkora jóval alacsonyabb volt mint mai korunk emberéé. Nem értek rá megbetegedni. Mire cukorbetegek lehettek volna szerencsétlenek, addigra rég felfalta őket egy medve, vagy megfagytak, eltették egymást láb alól, vagy egyszerűen csak éhenhaltak.
Engem nem nyugtat meg az a tudat, hogy addig csak egészségesen táplálkoztak...
Kedves PALEO-sok!
Gondolkodjatok!
De ne beszéljetek ZÖLDSÉGEKET!

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ugye, azért megehetik? Nem beszélünk teli szájjal!
stali
(Részemről vegyes táplálkozású lény vagyok, viszont nem lelkesedem a műkajákért.)

Vénember írta...

Hát persze! Mindenki azt eszik amit akar. Ha van mit... Csak ne kampányoljon nekem minden idióta...
Minen kaja jó, ha éppen azt kívánja a szervezetem. Nehéz kérdés, hogy hol a határ a "valódi" és a "mű" között.
Ha igaz az evolúció elmélete, akkor miért nem a PALEO kaját fogyasztók maradtak meg? Bele kell nyugodnunk, hogy az egyre gyorsabban romló világunk katasztrófáját nem lehet néhány eszetlen mozgalommal megváltani. Ezen belül mindenki úgy rongálja az egészségét ahogy akarja.
Csak halkan jegyzem meg, hogy a XX. században még voltak a Földön kőkorszaki társadalmak. Nem is éltek harmincnál több évet. És azt sem egészségesen. Sajnos.

Vénember írta...

Érdekesség a dologban, hogy a kőkorszak i.e.4500 körül ért véget. Hivatalosan azt nevezzük kőkorszaknak amikor az ember kizárólag kő eszközöket használt csak. Ugyanakkor persze nem csak az ember használta ezeket, hanem egyéb "ember típusú" rokonság is. Az meg csak hab a tortán, hogy már i.e. 4500 előtt is voltak társadalmak akik a rezet is használták... És voltak olyanok is kik gabonát eszegettek jóízűen, bár nem kolhozokban termesztett változatokról van itt szó. Mindenesetre ahogy nő a felső életkor határa, úgy szaporodnak az általunk megismert betegségek is. Ha viszont kőbaltával agyba-főbe vert állatok nyers húsán, és holmi vadon gyűjtögetett magvakon, gyümölcsökön, "zöldségeken" kellene élnünk ma is, hát...? Én nem kérnék belőle.
Az a lényeg szerintem, hogy a végletek semmiben sem jók.

kyOrsi írta...

Bocs, nem okoskodni akarok, de : ki miben hisz...ha abban hisz, hogy jó az a fajta étrend neki, akkor meg kell hagyni a hitében.

Felnőtt emberek el tudják dönteni, hogy mi a jó nekik. Az, hogy hogy neveznek egy-egy étrendet...hááát lehet némelyik nem éppen szerencsés elnevezés.
Meg aztán nem szó szerint kell értelmezni, hanem átültetve a mai kor körülményeire.

Vénember írta...

Tökéletesen egyetértek veled. Meg is hagyom őket a hitükben. Semmi közöm hozzá. De nálam NE kampányoljanak! Mert amikor meghallom az áltudományos magyarázataikat, kiráz a hideg.
Egyébként a mai kor körülményeire átültetve nem lehet betartani az étrendjüket...
:-)

márti írta...

"Egyébként a mai kor körülményeire átültetve nem lehet betartani az étrendjüket..."

.. és itt a lényeg... egyébként ennek ellenére érdemes elolvasni Szendi Gábor blogját, könyveit, már csak azért is, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, hogy ne csak egysíkúan lássunk, hanem megismerjünk más érdekes vagy hasznos dolgokat.

Én is azon a véleményen vagyok, hogy mindenki abban hisz, amiben akar, és ez egész addig jól is van, míg nagyon ránk nem akarja erőszakolni ezt a fajta hitét... :-)

És hogy a másik oldalról is lássunk: VAN olyan ismerős, akit ez gyógyított meg... úgy értem ez a fajta hit. Szerettem anno olvasni, és mindig csak annyit éreztem, hogy ez nem az én utam. De hál istennek, ő csak leírja az életét és a gyógyulását. És azért ez nagy dolog. Bevállalni, bevallani, ő ezt tartja jónak. Nem bánom, ha kikörtöli, mert nem érzem benne a rám irányuló kényszert.

Magyarul, írja csak, de én köszi, valahogy most ... sem.

Szerintem és konklúzióként azt mondanám, lehet időnként - just for fun - kirándulni különböző "hitek", szemléletek, nézőpontok mezsgyéjére.

Sokkal érdekesebb dolgokra bukkanunk a blogok mögött, mind vélnénk. Ezek az emberek legalább tenni akarnak az egészségükért és ráadásul sikerrel jártak. Hadd írják meg.

Nekem meg más jött be, de... néha jó szélesíteni a látókört, elgondolkozni, mert az elménk így tartja magát fiatalon.

És nem úgy, hogy belesüppedünk a szokottba és soha, semmi újra nem vagyunk vevők. Persze a racionális elme kizár: köszi, ezt ugyan nem.

UGYAN nem, hisz hülyeség! Közben csak... más. Van akinek használ, van akinek nem. A hit nagyon erős úr. A hiedelmek szintúgy. A tények és tévhitek közt olyan nehéz különbséget tenni és már azt is mondanám, hogy néhányunk tévhite neki nem téves és működik. Nála.

Na ez ám a furcsa.

márti írta...

.. és ma mit főzzünk?

Ne tocsogjon benne a fűszerpaprika, tej, tejföl, tejszín, sajt, majoranna,
liszt-, cukor-, és zsírhegyek, olcsó legyen, sok legyen, finom legyen, hamar legyen... :-)) /allergiások, epebetegek, tejérzékenyek egy családban...:-( / a szülinapi/karácsonyi menü kész kihívás ...

Kérünk ötleteket! :-)

Vénember írta...

http://gastrobunker.blogspot.co.uk/2014/07/salata-mediterran-modra.html

Vénember írta...

Pont Sz Gábor blogján akadtam ki... A sok érdekesség mellett olyan ellentmondásokba keveredik, hogy az hajmeresztő. Tilos a tej, de ajánlott a sajt... Hagyjuk!

Nekem nem azzal van bajom hogy ki mit hisz, ki mitől gyógyul, mit eszik stb. Ez mindenkinek a magánügye. Az zavar nagyon, ahogyan ezeket a hiteket magyarázni kezdik. Mindig tudósokra hivatkozva, a tudomány messzire kerülésével, mindenkinek csak ezt ajánlva stb. Pedig a valóságban nincs a világon olyan módszer ami mindenkinek egyformán jó. Sem oktatásban, sem politikában, sem testedzésben, sem táplálkozásban. Az utóbbiban pláne nincsen. Mindenkinek egyénre szabottan jó, vagy ártalmas amit, amennyit, és ahogyan elfogyasztja. Lehet az egyiknek gyógyító az az étel ami a másikat megöli. Az emberi tudatlanság határtalan. Minél többet tudunk, az annál nyilvánvalóbb. Ezért fáj nekem amikor ezek a nagyon okosok osztják az észt. Maradjunk annyiban, hogy döntse el mindenki, hogy mivel táplálkozik. És szerintem mindenki akkor táplálkozik helyesen amikor nem másokra hallgat, hanem megeszi amit megkíván. A szervezete pontosan tudja, hogy miért adta ki az "utasítást": Ezt most edd meg!

És akkor még a megszokásainkba sem kell belesüppednünk... :-)

Számtalan esetben láttam, hogy valaki betegesen rossz evő volt. Irtózott bizonyos ételektől, ugyanakkor jóízűen ette a mások által károsnak kikiáltott ételeket, láthatólag mindenféle károsodás nélkül. Az ő szervezete azokra az irtózatosokra volt allergiás mint az később kiderült. És ez nem hit kérdése. Aki hite miatt eszik, vagy nem eszik valamit, az tudatosan teszi tönkre magát. Pl minden nagy vallás a táplálkozási utasításait arra az éghajlatra találta ki, ahonnan az a vallás eredt. Ez nem véletlen. Mondd egy eszkimónak, hogy ne fókazsíron éljen. Egy hét alatt belehal a diétába. Ugyanez az arab világban fordított. Ott a disznózsír valóban nagyon egészségtelen táplálék. És a többi, és a többi...
Ne általánosítsunk! Nincs olyan, hogy a paleo egészséges. Mert attól függ, hogy ki eszi, hol eszi, mikor eszi miért eszi, mennyit fogyaszt stb.

Na ezért ragadtam billentyűzetet. Nem azért, hogy bárkinek a lelkébe tapossak, hogy bárkinek a hitét minősítsem. Azért, hogy ha lehet, legalább azok gondolkozzanak el ezen a marhaságon (is) akiket még nem fertőzött meg végleg a gagyiságával az újabb őrület.
(Már ha eljut hozzájuk ez a pár gondolatom)

Bértrollnok írta...

Szia Vénember-kém!
Valójában ugye Szendi Gábort akarod népszerűsíteni ?
Vagy a Vágó István "Csapatba" tartozol?
Bocsánat az ingerlő és durva kérdésekért ,de mint korábban írtam parasztgyerek vagyok.De nyugi ,már mindketten ,sőt aki ide "Ír" benne van a SIS látókörében.
Idomított Hírszerző nyulak tenyésztése satöbbi.
Node ,"fel a fejjel amíg van"!

A paleolit táplálkozásról – több szempontból
2014. május 16.
E-mail

2014. május 27. kedd, 17.30
Meleg Sándor dietetikus előadása



Az alternatív étrendi mozgalmak között az egyik legsikeresebb a paleolit táplálkozás. A paleolit étrend legfontosabb jellemzője, hogy számos ponton megkérdőjelezi a jelenleg elfogadott dietetikai ajánlásokat, iránymutatásokat, s egy teljesen újszerűnek tűnő ajánlási rendszert fogalmaz meg. Az ajánlási rendszer négy pontra épül:

A paleolit kori ember rekonstruált étrendje, életmódja.
A természeti népek körében végzett megfigyelések, kutatások.
Az étrendhez való "korlátozott alkalmazkodóképesség" tétele.
Tudományos kutatások, vizsgálatok eredményei.

Vénember írta...

Üdvözöllek a fedélzeten Kedves Bértroli-K-m!

Mindig is szerettem a stílusodat, ezért nagy örömmel olvasom soraidat. Ki kell azonban ábrándítsalak, nem tartozom egyik csapatba sem. Sz G -re véletlenül találtam rá, semmit nem tudok róla. Annak alapján amiket összehordott a blogján, nem is fogok többet megtudni, mert nem érdekel. Vágó István ezirányú véleményét sem ismerem, bár szívesen csatlakoznék minden olyan "csapatba" amit az ő neve fémjelez. Végtelenül intelligens, művelt, jómodorú embernek ismertem meg, s az ilyenekkel mindig szívesen közösködöm, ha erre lehetőségem van. Ha erről a "táplálkozásról" neki kialakult véleménye van, azzal látatlanban is azonosulok. (Majd utánanézek, hogy most ezzel a saját véleményem ellen beszéltem-e.) Meleg S-ról sem tudok sokat, de amit eddig olvastam róla, azt hiszem, korrekt szakembernek nevezhető. Ennek ellenére nem mindenben kell vele egyetértenem azt hiszem.
SIS
Boldogan állnék az alkalmazásukba! Nem vesznek be akárkit! Már az is dicsőség, ha megfigyelnek valakit. (persze nem a magyarított szemétségre gondolok itt)
A paleolit táplálkozás szerintem továbbra is baromság. Ha én most elindítok hasraütve egy új irányzatot, abban is lesz véletlenszerűen annyi okosság mint ebben a bődületes baromságban.
Rólad:
Dehogy vagy Te parasztgyerek! Ha annak is születtél, akkor is jó értelemben, és nem a pejoratív "paraszt" fogalma szerint. Márpedig a paraszti ész egy szimpatikus fogalom nekem, mert tapasztalatokon alapuló tudást jelent.
De sajnálattal veszem észre az írásmódodon, hogy nem állsz a helyzet magaslatán egészségileg. A soraid között olvasva az derült ki számomra, hogy az egészséged megrendülőben van. Ezt itt nyilvánosan nem kívánom kitárgyalni. Ha kéred, e-mailben szívesen megosztom a véleményemet Veled, ha erre igényt tartasz. Mindenesetre kapd össze magad, mert még sokáig szeretném olvasni soraidat! Mi is lenne velem nélküled?!

Bértrollnok írta...

Vénemberkém,kicsit fiatalabb vagyok mint te ,de csak egy kicsit. Kb. tíz éven van még, talán ennyi sem. Nem nagyon tudok ellene tenni semmit,kényszerből két végemről égek .De remélem gyors halálom lesz.Tudod az utolsó lélegzetvétel csak a nehéz ,aztán huss ,és jön a "MÁMOR". Kiképzett írisz diagnoszta vagyok ,tisztában vagyok a lehetőségeimmel . A paleo étrend is hosszabbítja egy kicsit a perceimet.Köszönöm a figyelmeztetésedet ,de ne aggódj , tudom a feladatomat.
Üdv. : a bértrollnok

Vénember írta...

Az írisz diagnosztika odaadó híve vagyok. Igaz nem sokat konyítok hozzá, de amit tudok róla, az nagyon biztató. De azt is tudnod kell, hogy az írisz is változik, ha a test gyógyul. Tehát ezen az alapon lécci ne jósolj magadnak rövid életet, mert az ilyen jóslatok könnyen az önmegvalósító jóslatok között találják magukat. Tehát nem tíz éved van hátra. Jó? (legalább tizenegy... :-) ) Annak is örülök, hogy neked bevált a paleo.
Ne várd a gyors halált! Az mindig lassan közeledik, és mindig egy pillanat tört része alatt megy végbe. Az oda vezető út a nem mindegy.
De kíváncsivá tettél. Ha nem vagyok nagyon Windishgécc, akkor írd meg, mi a baj. Hátha tudok rá valamit. Ígérem, nem teszem ki a blogra! Ha az amire gondolok, az mindenképpen jócskán kitolható.

Vénember írta...

Férfiasan be kell vallanom, hogy én ilyen nevű "állatot" nem ismerek! :-(

Vénember írta...

Ismét tanultam valamit. :-(

Bértrollnok írta...

73,OM

márti írta...

Köszönöm! Fetát ehetnek tejérzékenyek?