2014. július 18., péntek

Őrület

Régóta figyelem, hogy az emberek mekkora ma marhaságokra képesek a csordaszellem, más néven a divatőrületek követése során.  Lehet az öltözködés (vetkőzés) étkezési szokások, sport, életmód vagy bármi egyéb tevékenység.
Minden hóbort valami tudományos (áltudományos) magyarázattal kezdődik. Aztán ahogy szaporodik a követők száma, úgy válik egyre inkább "valósággá". A különböző őrülethullámok meghatározott időnként követik egymást, így aztán szinte biztos, hogy senki nem marad ki belőle. Ki ne hallott volna a vegetáriánus életmódról, a zsírok háttérbe szorításáról a margarinok javára, a különböző "térjünk vissza a természethez" mozgalmakról, a rohamosan terjedő "diétákról", egészséges életmódokról? Ahogy jobban szemügyre vesszük, az látható csak biztosan, hogy valamennyi őrület biztosan megmondja nekünk a "tutit". Csalhatatlanul állítja mindenféle tudományos vizsgálattal alátámasztva, hogy NEKEM mi a jó! És igyekszik ennek megfelelően bűntudatot kelteni bennem, ha esetleg mégsem követem. Nos ebben igen hasonlóak a nagy vallásokhoz. Csak a nagy vallások nem is próbáltak tudományra hivatkozni. Egyszerűen kijelentették, hogy így - és így akarja az Úr. Mi pedig hittük. Okosabb volt ez, mert mint tudjuk, a tudás végleges. (Na ez is egy nagy ellentmondás.) És mégis, a nagy vallások igen hosszú idő alatt alakultak olyanná, hogy a hívőik számára hasznos, hiteles útmutatást tudjanak nyújtani a túléléshez. De ezek az őrületek, nem lesznek nagy vallások. Legalábbis remélem. Hiszen gondoljunk csak bele! Egytől egyig mindről kiderült (kiderül) hogy hamis, átgondolatlan, vagy üzleti szélhámosság. A legújabb a klímaváltozás különféle magyarázása. Hiszen a globális felmelegedés egy óriási üzleti lehetőség (is egyben) a hiszékeny emberek zsebeinek megkönnyítésére.
De erről majd egyszer később, bővebben.
Addig figyelek tovább. És hol mosolygok, hol felháborodom, hol pedig egyenesen szörnyülködöm.

11 megjegyzés:

Kavics írta...

Biztisz, erről szól röviden minden. Tisztelet a kivételenk!

Unknown írta...

* "És hiába, hogy minden csálén áll rajtam és zötykölődök, de mit csináljak, ha az őrület renddé fajul?! Mert a hülyeség, ha nem is xilofonozik: foszforeszkál."
* Szkeptikus: Miért nem gyógyíthatók a fanatikusok, avagy miért terjednek a téveszmék?
* Az őrület is az evolúció eszköze. A fényevők kiszelektálódnak.

Vénember írta...

:-)

pipulka írta...

Pl a holdjáró cipő viselése anno milyen tudományos magyarázattal kezdődött? Nos hallgatlak! :-D

Vénember írta...

Vigyázz "Kicsilány"! Mert a provokatív kérdésekre fájdalmas válaszok jöhetnek! :-)
És abban benne lesz a női tesmagasság, és agytérfogat arányos eltérése a férfiakétó, valamint nagyon sok hasonló fájdalmas "igazság". Igaz, akkor már amilyen vagyok, nem hallgathatnám el a sok önimádó hímnemű istenség hülyeségét sem, tehát szinte mindenkit magamra haragítanék egy ilyen "őszinte" válasszal. Hát kell ez? :-)

Névtelen írta...

De Vén! Hiszen így vagyunk egyformák, hogy különbözünk, és mégis!
Amúgy meg... Na, tudod.
stali

PN írta...

Bizony,milyen nehéz ellen állni, mert az ember kíváncsi, az Évák meg már a Paradicsomban elkezdték:D

Vénember írta...

A kognitív disszonancia mindig az egyik legnagyobb erősségünk volt... :-)

pipulka írta...

"És abban benne lesz a női tesmagasság, és agytérfogat arányos eltérése a férfiakétó, "

És mit szólnál a férfi haskerület és agytérfogat aranyához? ;o)

Vénember írta...

Halványan utaltam rá:-) Nem voltam egyértelmű? Bocsi! :-)

Vénember írta...

Az a némi vita még mindig csak a "táplálkozástudósok" között folyik. És annyit is ér körülbelül. :-)