2019. szeptember 28., szombat

Zenélős-táncolós

Minap vonattal utaztam a Balatonra. Velem szemben foglalt helyet egy nagyon érdekes, szimpatikus fiatalember. Már a megjelenése is mesébe illő. Népviseletbe öltözött, de olyan igaziba, és nem a kölcsönzős változatba. Még a haja is olyan volt amit csak egy széki búcsúban látni leginkább. Vászon tarisznyája, és minden kiegészítője stimmelt. Na és a HEGEDŰ!
Szerényen, csendesen tűrte az utazás fáradalmait, pedig a kispiros csoda (csoda, hogy még van ilyen) zsúfolt volt mindenféle népekkel. Még velem is...
Valaki rákérdezett, hogy ez népviselet?
-Igen - mondta - táncolni szoktam benne, és zenélni is. - Közben zabálnivalóan kedves mosollyal árasztotta el a kérdezőt. És csak ült tovább csendesen, hallgatta a kerekek zakatolását, és a beszélgetéseket amiből már mindenki tudott mindent mindenkiről, csak ő maradt titok.
Talán Almádiban szállt le a többség, Ezután elegyedtünk beszédbe. Így aztán lassan bebizonyosodott előttem, hogy nem szabad egy egész nemzet fiatalságát egy kalap alá venni! (volt neki is sajátja ami a varkocsát fedte)
Szóval ő gy zenekedvelő, szerény fiatal, aki tudatosan szervezi létét, és amikor csak lehet moldvai, és széki muzsikára táncolni tanítja az embereket. Csak mert az jó!
Persze nem csak a csángó, de ő ezt szereti.(is) Éppen Révfülöp környékére tartott, ahol valami tábor van, és ma az ő zenéjére is számitanak.
Amikor leszállt a vonatról, még hosszan bámultam utána. Káprázatos egyénisége feldobta a napomat, meg talán többet is tett velem. Visszaadta a hitemet a fiatalság ártatlan tisztaságában.  (semmi politika nincs a motivációiban) Volt egy kérdése azonban ami óhatatlanul politikai választ igényel. Azt firtatta, hogy Bródy János és a Szörényiek min különböztek össze. Erre talán itt adom meg a választ. Bár nem hiszem, hogy valaha olvassa is, mert a közösségi médiákat is csak módjával...
GOOGLE:   bródi jános: akit a hazája nem szeretett

Egyre igazabb előttem Kodály tanár úr mondása amivel arra mutatott rá, hogy akinek a szívében zene lakik, az az élet szépségeire fogékonyabb.

Szóval:
                     Jó dolog a vonat
                     amikor nincsen benne huzat,
                     és éppen nem csak tolat.
                     Jó dolog a vonat
                     ha jó irányba halad!

ui   Egyébként Gyulai Farkas a becsületes neve ha valaki a hálón rá szeretne nézni. Nyomokban tartalmazza őt is...

Nincsenek megjegyzések: